Picanha uit de oven

by | May 10, 2024 | Recepten | 0 comments

Picanha uit de oven

  • AuthorArnout Reitsma
  • Prep10 minuten
  • Cook30-45 minuten
  • Total40-55 minuten
  • StyleOven
  • CuisineCarnivore
Servings 2
Picanha, ook wel het staartstuk, is een lekker stuk vlees afkomstig van, je raadt het al de bovenkant van de staart van het rund. Het heeft altijd een mooie kap met ver over het vlees waardoor het van zichzelf al erg veel smaak heeft. Het enige wat je nodig hebt voor een heerlijke maaltijd is zout, en een beetje geduld.

Ingredients

  • 1000-1500grPicanha
  • 1theelepelZout
  • 1-2theelepel(s) Reuzel
  • 1-2theelepel(s)Roomboter

Method

Haal het stuk Picanha minimaal één tot twee uur van tevoren bereiden uit de koelkast zodat het op kamertemperatuur kan komen.

Voordat je het vlees inzout, snij mooie ruiten in de vetkap zodat het zou aan deze kant ook mooi intrekt. Een extra voordeel is dat dit er voor zorgt dat het vet lekker knapperig wordt. Zout het stuk vervolgens aan alle kanten goed in en laat dit intrekken, totdat het vlees er mooi diep rood uit ziet.

Eenmaal mooi rood kan de pan op het vuur en de oven aan (100-125°C). Zorg dat de pan goed heet is voordat je het bakvet toevoegt, reuzel en/of roomboter dat mag je geheel zelf weten en laat het vet smelten.

Nu is het tijd om het stuk vlees rondom mooi aan te braden. Begin met de vette kant en bak alle kanten mooi bruin aan voor 1-2 minuten en haal de pan daarna van het vuur af om het vlees even tijd te geven om tot rust te komen voordat het in de over gaat.

Als je die hebt, doe de kerntemperatuur meter in het vlees en zet hem met pan en al in de oven. Nu is het een kwestie van geduld. Bij een kerntemperatuur van 45°C, of na ongeveer 30-40 minuten heb je je picanha heerlijk medium-rare.

Wanneer de thermometer of timer af gaat haal je de pan met het vlees uit de oven, maar ook nu nog even geduld, laat hem afgedekt (met deksel in de pan of in het aluminiumfolie) nog even 10 minuten rusten.

Vervolgens kan je een heerlijk stuk vlees aansnijden, presenteer het met nog een beetje grof zeezout en je hebt een heerlijke maaltijd.

Recipe Notes

Waarom een combinatie van reuzel en roomboter vraag je je misschien af? De reuzel voeg ik toe omdat het goed tegen de hitte kan en roomboter voor de smaak en de bruining van het vlees. Door deze combinatie brand de roomboter een stuk minder snel aan en heb je heerlijk eindresultaat.

Tip van de kok, aangezien je oven toch aan staan, zet gedurende de 10 minuten dat je het vlees laat rusten je bord in de oven. Dan geniet je een stuk langer van lekker warm vlees en jus.

Nutritional Information

Serving Size100gr
Calories242 Kcal
Fat14.9 gr
Saturated Fat5.3 gr
Trans Fat0.7 gr
Polyunsaturated Fat0.6 gr
Monounsaturated Fat7.5 gr
Cholesterol83.9 mg
Sodium88.8 mg
Potassium360.9 mg
Carbohydrates0.8 gr
Sugar0 gr
Protein26.1 gr
Vitamin D0.18 ug
Calcium6.8 mg
Iron3.2 mg
Based on a standard adult's daily intake.
Arnout reitsma nieuw kleur 100x100 e1597242795492
Over Arnout
Arnout is een enthousiaste thuiskok met een passie voor het carnivoordieet. Na jaren zoeken vond hij gezondheid en balans in pure, dierlijke voeding. Met Carnivore Meals inspireert hij dagelijks met eenvoudige en smaakvolle recepten.