Sucade low and slow

by | Jun 28, 2024 | Recepten | 0 comments

Sucade, low and slow

  • AuthorArnout Reitsma
  • Prep10 minuten
  • Cook2 - 3 uur
  • Total2 - 3 uur
  • StyleSlow cooking
  • CuisineCarnivore
Servings 2
De sucade of (sukade), die wordt gesneden uit de schouder (achter het schouderblad) van het rund. De sucadelap is suddervlees waarbij de marmering door het hele stuk vlees loopt waardoor het heerlijk mals en smeuïg is. De sucade kenmerkt zich door de pees, ook wel zeen genoemd, dat door het vlees loopt. Deze zeen geeft het zijn specifieke uiterlijk. Na bereiding door middel van stoven of sudderen is het peesje vrijwel net zo zacht als het vlees zelf. Dit prachtige stukje vlees wordt, net als de riblap, gebruikt voor de lekkerste stoofpotten.

Ingredients

  • 1000-2000grSucade
  • 1theelepelZout
  • 1-2theelepel(s) Runder Tallow
  • 1-1.5literBouillon

Method

Haal je het stuk Sucade minimaal één tot twee uur van tevoren bereiden uit de koelkast zodat het op kamertemperatuur kan komen.

Op de bovenkant zit meestal een laag mooi vet, je kunt er voor kiezen om dit weg te snijden (zoals in de foto's zichtbaar is), wat wel ten koste gaat van de smaak.

De onderkant zit soms een laag vlies, het is aan te raden dit te verwijderen. Ook dit is te zien op de foto's onderaan dit recept.

Snij het stuk sucade eerst in mooie plakken, vervolgens in reepjes en zout deze vervolgens goed in en laat dit intrekken, totdat het vlees er mooi diep rood uit ziet.

Eenmaal mooi rood kan de braadpan op het vuur. Zorg dat de braadpan goed warm is voordat je het bakvet toevoegt, en laat het vet smelten. En nu is het tijd om de gesneden sucadestukken mooi aan te braden.

Wanneer het vlees mooi is aangebraden is het tijd om de bouillon toe te voegen in de pan. Voeg genoeg toe totdat al de riblappen onder staan.

Nu kan de pan op hoog vuur aan de kook gebracht worden, eenmaal aan de kook kan het vuur teruggebracht worden naar een zo laag mogelijke stand om het een aantal uur door te laten pruttelen.

Haal vervolgens de stukken sucade uit de pan, uiteraard begin je met een heerlijk (en ik bedoel echt heerlijk) kopje bouillon.

Recipe Notes

Probeer dit recept ook eens te maken in een slow cooker of slow cooking bag (een enorme theemuts die de pan warm houdt). In de slowcooker is het gewoon aanzetten en vergeten, met de slow cooking bag moet je de pan er elke ochtend en avond even uithalen en opnieuw aan de kook brengen.

Via beide methoden kan je op hele langzame manier het vlees garen (zeg 18 tot 24 uur) waardoor je een complexere (lees lekkerdere) smaak krijgt. Echt een aanrader!

Nutritional Information

Serving Size100gr
Calories130 Kcal
Fat5.1 gr
Saturated Fat2.3 gr
Polyunsaturated Fat0 gr
Monounsaturated Fat2.3 gr
Cholesterol60 mg
Sodium60 mg
Potassium300 mg
Carbohydrates0.0 gr
Sugar0 gr
Protein20.9 gr
Vitamin D0.1 ug
Vitamin B60.10 mg
Vitamin B124.0 ug
Calcium10.0 mg
Iron2.5 mg
Magnesium25 mg
Gebaseerd op de dagelijkse inname van een gemiddelde volwassen persoon.
Arnout reitsma nieuw kleur 100x100 e1597242795492
Over Arnout
Arnout is een enthousiaste thuiskok met een passie voor het carnivoordieet. Na jaren zoeken vond hij gezondheid en balans in pure, dierlijke voeding. Met Carnivore Meals inspireert hij dagelijks met eenvoudige en smaakvolle recepten.