Ribeye uit de oven

by | May 16, 2024 | Recepten | 0 comments

Ribeye steak uit de oven

  • AuthorArnout Reitsma
  • Prep10 minuten
  • Cook35-40 minuten
  • Total50-55 minuten
  • StyleOven
  • CuisineCarnivore
Servings 1
Zoals je uit het eerste deel van de naam Ribeye kan halen komt dit heerlijke stuk vlees uit de ribben van koe. De "eye" in de naam is wat minder vanzelfsprekend als je het niet weet, maar dat komt van het mooie "oogvormige" stuk vet in het midden van dit stuk vlees. Door dit stuk vet is de Ribeye een heel mals en vooral smaakvol stuk vlees.

Ingredients

  • 1000grRibeye
  • 1theelepelZout
  • 1-2theelepel(s) Reuzel
  • 1-2theelepel(s)Roomboter

Method

Haal je Ribeye steak minimaal één tot twee uur van tevoren bereiden uit de koelkast zodat het op kamertemperatuur kan komen.

Zout het stuk aan alle kanten goed in en laat dit intrekken, totdat het vlees er mooi diep rood uit ziet.

Eenmaal mooi rood kan de pan op het vuur en de oven aan (100-125°C). Zorg dat de pan goed heet is voordat je het bakvet toevoegt, reuzel en/of roomboter en laat het vet smelten.

Nu is het tijd om het stuk vlees rondom mooi aan te braden. Begin met de vette kant en bak alle kanten mooi bruin aan voor 1-2 minuten en haal de pan daarna van het vuur af om het vlees even tijd te geven om tot rust te komen voordat het in de over gaat.

Als je die hebt, doe de kerntemperatuur meter in het vlees en zet hem met pan en al in de oven. Nu is het een kwestie van geduld. Bij een kerntemperatuur van 45°C, of na ongeveer 30-40 minuten heb je je Ribeye steak heerlijk medium-rare.

Wanneer de thermometer of timer af gaat haal je de pan met het vlees uit de oven, maar ook nu nog even geduld, laat hem afgedekt (met deksel in de pan of in het aluminiumfolie) nog even 10 minuten rusten.

Vervolgens kan je een heerlijk stuk vlees aansnijden, presenteer het met nog een beetje grof zeezout en je hebt een heerlijke maaltijd.

Recipe Notes

Waarom een combinatie van reuzel en roomboter vraag je je misschien af? De reuzel voeg ik toe omdat het goed tegen de hitte kan en roomboter voor de smaak en de bruining van het vlees. Door deze combinatie brand de roomboter een stuk minder snel aan en heb je heerlijk eindresultaat.

Tip van de kok, aangezien je oven toch aan staan, zet gedurende de 10 minuten dat je het vlees laat rusten je bord in de oven. Dan geniet je een stuk langer van lekker warm vlees en jus.

Nutritional Information

Serving Size100gr
Calories170 Kcal
Fat9.3 gr
Saturated Fat4.5 gr
Polyunsaturated Fat0.5 gr
Monounsaturated Fat3.9 gr
Cholesterol83.9 mg
Sodium60 mg
Potassium360 mg
Carbohydrates0.8 gr
Sugar0 gr
Protein21.5 gr
Vitamin A0.02 mg
Vitamin D0.4 ug
Vitamin B60.03 mg
Vitamin B123.5 ug
Calcium5.0 mg
Iron2.0 mg
Magnesium25 mg
Gebaseerd op de dagelijkse inname van een gemiddelde volwassen persoon.
Arnout reitsma nieuw kleur 100x100 e1597242795492
Over Arnout
Arnout is een enthousiaste thuiskok met een passie voor het carnivoordieet. Na jaren zoeken vond hij gezondheid en balans in pure, dierlijke voeding. Met Carnivore Meals inspireert hij dagelijks met eenvoudige en smaakvolle recepten.