Ribeye steak uit de oven
Ingredients
- 1000grRibeye
- 1theelepelZout
- 1-2theelepel(s) Reuzel
- 1-2theelepel(s)Roomboter
Method
Haal je Ribeye steak minimaal één tot twee uur van tevoren bereiden uit de koelkast zodat het op kamertemperatuur kan komen.
Zout het stuk aan alle kanten goed in en laat dit intrekken, totdat het vlees er mooi diep rood uit ziet.
Eenmaal mooi rood kan de pan op het vuur en de oven aan (100-125°C). Zorg dat de pan goed heet is voordat je het bakvet toevoegt, reuzel en/of roomboter en laat het vet smelten.
Nu is het tijd om het stuk vlees rondom mooi aan te braden. Begin met de vette kant en bak alle kanten mooi bruin aan voor 1-2 minuten en haal de pan daarna van het vuur af om het vlees even tijd te geven om tot rust te komen voordat het in de over gaat.
Als je die hebt, doe de kerntemperatuur meter in het vlees en zet hem met pan en al in de oven. Nu is het een kwestie van geduld. Bij een kerntemperatuur van 45°C, of na ongeveer 30-40 minuten heb je je Ribeye steak heerlijk medium-rare.
Wanneer de thermometer of timer af gaat haal je de pan met het vlees uit de oven, maar ook nu nog even geduld, laat hem afgedekt (met deksel in de pan of in het aluminiumfolie) nog even 10 minuten rusten.
Vervolgens kan je een heerlijk stuk vlees aansnijden, presenteer het met nog een beetje grof zeezout en je hebt een heerlijke maaltijd.
Recipe Notes
Waarom een combinatie van reuzel en roomboter vraag je je misschien af? De reuzel voeg ik toe omdat het goed tegen de hitte kan en roomboter voor de smaak en de bruining van het vlees. Door deze combinatie brand de roomboter een stuk minder snel aan en heb je heerlijk eindresultaat.
Tip van de kok, aangezien je oven toch aan staan, zet gedurende de 10 minuten dat je het vlees laat rusten je bord in de oven. Dan geniet je een stuk langer van lekker warm vlees en jus.