Bone Broth / Runder Bouillon
Ingredients
- 2-2.5literWater
- 1kgMergpijpjes
- 2-3theelepelZout
Method
Als de mergpijpjes nog in de koelkast liggen haal deze er dan alvast uit om ze op kamertemperatuur te laten komen. Dit is niet zo belangrijk als wanneer je vlees aan het bereiden bent, maar zo kookt het water wel een stuk sneller.
Leg de mergpijpjes in de pan en voeg hier 2 tot 2,5 liter water aan toe. Voeg het zout toe en niet te vergeten een scheutje appelazijn (dit zorgt er voor dat er meer mineralen uit het bot in de bouillon terechtkomen).
Breng de inhoud van de pan op hoog vuur aan de kook. Wanneer het water begint te koken zul je een schuimlaag zien vormen, wanneer je mooi heldere bouillon wilt hebben is het aangeraden dit met een schuimspaan er af te halen, maar dit is niet noodzakelijk.
Wanneer het eenmaal goed kookt kan je het op heel laag vuur door laten pruttelen. Het enige wat je verder nog nodig hebt, is even geduld.
Recipe Notes
Probeer de bone broth / bouillon ook eens te maken in een slow cooker of slow cooking bag (een enorme theemuts die de pan warm houdt). In de slowcooker is het gewoon aanzetten en vergeten, met de slow cooking bag moet je de pan er elke ochtend en avond even uithalen en opnieuw aan de kook brengen.
Via beide methoden kan je op hele langzame manier de bone broth trekken (zeg 24 tot 48 uur) waardoor je meer voedingswaarde uit de botten trekt en een complexere (lees lekkerdere) smaak krijgt. Echt een aanrader!