Bone Borth / Bouillon

by | May 16, 2024 | Recepten | 0 comments

Bone Broth / Runder Bouillon

  • AuthorArnout Reitsma
  • Prep10 minuten
  • Cook3-4 uur
  • Total3-4 uur
  • StyleSlow cooking
  • CuisineCarnivore
Servings 6
Bone Broth of Bouillon is een van de meest voedzame dingen die letterlijk iedereen kan maken (als je het zelf maakt tenminste en geen bouillon-blokje gebruikt). Hier kan je echt niets bij fout doen! Het zit bom vol met collageen, mineralen, gezonde vetten. En het beste van al het is ongelofelijk lekker! Zowel om direct te drinken voor of na je maaltijd als wel om je vlees in te laten sudderen. Misschien denk je dat is zonde, heerlijke bouillon maken en dan je vlees hier in bereiden, maar wacht maar tot je de bouillon proeft nadat je vlees klaar is, ongelofelijk lekker!

Ingredients

  • 2-2.5literWater
  • 1kgMergpijpjes
  • 2-3theelepelZout

Method

Als de mergpijpjes nog in de koelkast liggen haal deze er dan alvast uit om ze op kamertemperatuur te laten komen. Dit is niet zo belangrijk als wanneer je vlees aan het bereiden bent, maar zo kookt het water wel een stuk sneller.

Leg de mergpijpjes in de pan en voeg hier 2 tot 2,5 liter water aan toe. Voeg het zout toe en niet te vergeten een scheutje appelazijn (dit zorgt er voor dat er meer mineralen uit het bot in de bouillon terechtkomen).

Breng de inhoud van de pan op hoog vuur aan de kook. Wanneer het water begint te koken zul je een schuimlaag zien vormen, wanneer je mooi heldere bouillon wilt hebben is het aangeraden dit met een schuimspaan er af te halen, maar dit is niet noodzakelijk.

Wanneer het eenmaal goed kookt kan je het op heel laag vuur door laten pruttelen. Het enige wat je verder nog nodig hebt, is even geduld.

Recipe Notes

Probeer de bone broth / bouillon ook eens te maken in een slow cooker of slow cooking bag (een enorme theemuts die de pan warm houdt). In de slowcooker is het gewoon aanzetten en vergeten, met de slow cooking bag moet je de pan er elke ochtend en avond even uithalen en opnieuw aan de kook brengen.

Via beide methoden kan je op hele langzame manier de bone broth trekken (zeg 24 tot 48 uur) waardoor je meer voedingswaarde uit de botten trekt en een complexere (lees lekkerdere) smaak krijgt. Echt een aanrader!

Nutritional Information

FatJa
Saturated FatJa
Monounsaturated FatJa
CholesterolJa
SodiumJa
PotassiumJa
CarbohydratesJa
ProteinJa
Vitamin AJa
Vitamin CJa
Vitamin DJa
Vitamin B6Ja
Vitamin B12Ja
CalciumJa
IronJa
MagnesiumJa
Dit is heel verschillend en hangt af van de kwaliteit van de botten, de hoeveelheid beenmerg gebruikt en uiteraard de duur van het kookproces (hoe langer hoe meer voedzame stoffen in de bouillon trekken). Daarom hebben we hier alleen aangegeven wat er inzit en niet de hoeveelheden.
Arnout reitsma nieuw kleur 100x100 e1597242795492
Over Arnout
Arnout is een enthousiaste thuiskok met een passie voor het carnivoordieet. Na jaren zoeken vond hij gezondheid en balans in pure, dierlijke voeding. Met Carnivore Meals inspireert hij dagelijks met eenvoudige en smaakvolle recepten.